vrijdag 9 augustus 2024

Een fijne dag verder...

Een fijne dag verder

De dokter kijkt op zijn beeldscherm en somt snel de afgelopen afspraken en onderzoeken op. Dan kijkt hij van zijn computer en zegt tegen Noud: De uitslagen zijn niet goed. Het spijt me. U heeft prostaatkanker.

Bam!

Hoewel dat natuurlijk één van de mogelijke uitslagen was hakt het er vol in. We worden meegenomen door de oncologisch verpleegkundige – ook al zo´n onheilspellende benaming – en zij probeert nog wat geruststellende dingen te zeggen zoals ‘prostaatkanker is een heel andere kanker’ en ‘je kunt nog heel wat jaartjes mee’, maar de ongerustheid heeft zich een vaste plaats bezorgd in onze hoofden.

Als we een beetje verdwaasd in de auto zitten besluiten we dat we eerst maar een paar boodschappen moeten doen. Aan de kassa zegt het meisje ‘Een fijne dag verder´…

De volgende stap wordt een scan. Waar zit de kanker allemaal. De uitslagen van die scan zullen bepalen wat de behandeling wordt. Of, zoals Noud zegt, ‘of er een behandeling komt´. De oproep voor de scan kan een paar weken duren. Na de scan worden de resultaten door een aantal medici besproken en maken ze een plan. Een week – uiterlijk – daarna komt er een afspraak waarin de resultaten en het behandelplan worden besproken. Maar het is vakantie en het duurt allemaal wat langer.

Wat er aan vooraf ging

Tijdens een gezellig etentje in het voorjaar bij onze vrienden Nienke en Sybe in Dokkum valt het Nienke op dat Noud wel erg vaak naar het toilet gaat. Eerlijk is eerlijk, vriend Jaap Willem op Madeira had daar ook al wel eens op gezinspeeld. Maar Nienke is heel duidelijk: je moet echt naar de huisarts. Half mei is er en afspraak. Er wordt bloed afgenomen voor een test, en de prostaat wordt getoucheerd. Die is licht vergroot, en na een week komt de uitslag van de bloedtest: een PSA waarde – dat is de 'telltale' voor prostaatproblemen – van 28.

De norm is 3. Trek je conclusies. Na een dag of tien is er een consult bij de uroloog. Die zegt ook dat de prostaat niet belachelijk groot is, maar hij zegt erbij dat hij dit met een PSA van 28 niet kan laten lopen. Weer een week later worden er 12 biopten afgenomen, en weer twee weken later krijgen we dus de onheilspellende uitslag. We besluiten maar even te gaan varen. Zo kunnen we de zinnen wat verzetten en het moordende wachten – want dat is het – van wat afleiding voorzien. Die afleiding krijgen we ruimschoots, en daarover staat van alles hier straks (ben  nog bezig) geschreven. We moeten wel zorgen dat we in de buurt van fatsoenlijk openbaar vervoer blijven. Vriendin Berendien bied taan om ons van waar we dan op dat moment ook zijn naar Leeuwarden te brengen voor de scan – en weer terug naar de boot.

Zo gebeurt het. We liggen op dat moment in Amsterdam. De afspraak is vroeg in de middag, niet ongunstig. We maken er uiteindelijk een redelijk gezellige dag van. We zijn zelf verbaasd dat dat nog wel lukt, hoewel de eerlijkheid gebied toe te geven dat over alles wel een beetje een grauwsluier ligt. Want je denkt altijd dat je meer tijd hebt. En soms heb je die dan niet. De uitslag van de scans – het zijn er twee: een PET-scan en een CT-scan – laten ruim twee weken op zich wachten. Noud is niet optimistisch. ‘Ik rook en ik drink, zegt hij, ‘dus nu komt er longkanker én leverkanker bij. Dat kan bijna niet anders’. De spanning neemt per dag toe. We zijn al vanaf half mei bezig en ‘bijltjesdag’ is 7 augustus. Te lang allemaal.

De afspraak op 7 augustus is pas laat in de middag. Ik denk niet dat we ooit zo´n lange dag hebben gehad. En door vakanties was deze afspraak met een andere uroloog en een andere oncologisch verpleegkundige. Maar dat mag uiteindelijk de pret niet drukken: tot onze grote opluchting is de prostaatkanker niet uitgezaaid. Er zijn ook geen andere enge kwalen tevoorschijn gekomen. Dus we kunnen weer ademen. De behandeling wordt niet écht een pretje, een dikke serie bestralingen en een hormoonbehandeling die anderhalf jaar gaat duren, maar we durven weer verder dan een paar maand vooruit te kijken.

We eten mosselen met frites aan boord, veel leuker dan uit eten – en morgen gaan we weer varen. We moeten rekening houden met weer een oproep voor het begin van de bestralingen, en als die aanvangen liggen we met de boot in Drachten, op de plek die ons heel lief door Chiel en Anneke Bolt van de gelijknamige jachtwerf in Bûtenstfallaat (Drachten) ter beschikking is gesteld. De komende winter zal organisatorisch wel wat lastiger worden, controles en vervolgafspraken zullen zeker voor wat extra retourtjes Madeira-Nederland zorgen. Er zijn erger dingen. 

stilgehouden 

We hebben het verhaal tot vandaag stilgehouden. In de beginfase hadden we zelf al meer vragen dan antwoorden, en - hoe goed bedoeld ook - we hadden er geen zin in om nog meer vragen van de buitenwereld te krijgen waar we ook geen antwoord op hadden. Ook geen zin in raadgevingen waar dan vaak kwistig mee wordt gestrooid en waar je natuurlijk niets mee kunt. Nu we meer duidelijkheid - en perspectief - hebben vonden we het ook tijd om iedereen op de hoogte te brengen. Jullie begrijpen dat vast wel.  

 

Update 29 augustus: de intake in het Radiotherapeutisch Centrum Leeuwarden

Vandaag was Noud eindelijk aan de beurt voor de intake in het bestralingscentrum. De arts nam alle ins en outs van het traject door, en ze was gelukkig erg duidelijk en heel benaderbaar, en gelukkig ook niet zonder humor.

Het gesprek was een dik uur. We zullen jullie de details besparen, maar het traject wordt als volgt: Op 17 september worden er markers aangebracht in de prostaat, op 23 september een CT-scan en een MRI-scan om te kijken of alles goed zit en om het bestralingsplan in kaart te brengen. Vanaf een week daarna beginnen de daadwerkelijke bestralingen en dat worden er 20. Elke werkdag één. 

Zes weken na de laatste bestralingsdag moet de PSA waarde opnieuw worden gemeten, maar de arts zei vanmorgen dat dat gewoon op Madeira kan. En als de resultaten in Leeuwarden zijn, kan het bijbehorende consult gewoon telefonisch. 

De soort tumor is bij lange na niet de hoogste trap van agressiviteit, maar valt wel onder 'hoog risico' als het gaat om uitzaaiingen. Daarvoor dient de hormoonbehandeling. Die is meteen na 7 augustus al begonnen. Wat die doet, is het stilleggen van de tumor, zodat 'ontsnapte' cellen, die er altijd zijn, zich niet als uitzaaiing ergens anders gaan vestigen. Prostaatkanker wordt namelijk gevoed door testosteron, en de hormoonbehandeling neutraliseert die, zodat de kanker wordt 'uitgehongerd´. De bestralingen moeten beginnen binnen drie maanden na de start van de hormoonbehandeling, en dat halen we makkelijk. 

We zullen dus de maand oktober wel zoet zijn met de bestralingen, en we verwachten niet voor half november naar Madeira te kunnen afreizen. Mogelijk zelfs nog wat later. Het is niet anders. 

Vervolgens komen we (of Noud alleen, afhankelijk van hoe het er dan mee is) begin februari kort naar Nederland. De tweede hormoonbehandeling wordt door onze huisarts in Drachten gezet en dat laten we vooralsnog liever niet op Madeira doen, hoewel de oncoloog-radioloog ons vanmorgen zei dat ze daar totaal geen bezwaar tegen heeft. 

Als de volgende afspraken achter de rug zijn schrijf ik hier wel weer een update zodat je op de hoogte blijft.

Update 13 oktober 2024: tanden en bestralingen 

Het had dit jaar allemaal wel wat minder gemogen voor Noud. Naast de onderzoeken bij de uroloog en de oncoloog/radioloog kwamen er ook nog wat ongezellige tandartssessies om de hoek kijken. Hij was al een tijdje onder behandeling bij een nieuwe tandarts, een nauwkeurige dame die probeerde Nouds gebit zo lang mogelijk in de vaart te houden. Maar toen ze hoorde dat Noud een serie bestralingen tegemoet ging zei ze: 'Dat kan je immuunsysteem niet aan. Je hebt kleine ontstekinkjes in je bovenkaak. Nu houden die zich koest, omdat je immuunsysteem ze wel aan kan. Maar als je straks de bestralingen krijgt heeft je immuunsysteem wel wat anders te doen. Dan ga je heel veel last krijgen. Conclusie: alles moet eruit en je moet een bovenprothese. Dat kon er ook nog wel bij. Zelf zet Noud er vaart achter: happen, beet bepalen, kleur uitzoeken, afspraken vastleggen. Op 2 oktober is het uur U. Trekken en meteen plaatsen. En op 3 oktober de eerste bestraling. 

We zijn 10 dagen verder. Op 2 oktober kwam Noud haast opgetogen terug van de tandarts. Het nieuwe gebit past prima, zelfs kon er al wat gegeten worden, die eerste dag, en sindsdien gaat het steeds beter. Het ziet er goed uit, en afgezien van wat kleine initiële ongemakken gaat het goed.


 

Ook de bestralingen gaan tot nu toe zonder veel hiccups. Na de eerste twee keer rijdt Noud er zelf heen, maar we houden het in de gaten want de bijwerkingen zullen de komende week wel de kop op gaan steken, volgens de oncoloog/radioloog. Als dat gebeurt dan rijd ik weer. Op 30 oktober is de laatste bestraling; 1 november gaat Heerenleed het water uit en 3 november gaan we van boord; via Arnhem naar Zevenbergen. We houden jullie op de hoogte.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Nou Peet en Noud spannende tijden gehad bah maar dit zijn toch ook weer goede uitslage. Chiel en ik hebben de 7e net als jullie een kl#te dag gehad. We zijn op een terras gaan zitten maar echt gezellig was het niet. Tot we werden geappt. He he geen uitzaaingen gelukkig weer een grote stap verder. Nu eerst maar heerlijk vakantie vieren en we zien elkaar snel op jullie vaste stekje bij ons. Dan zien we wel hoe alles loopt maar deze uitslag was een hele opluchting. Soe seze oant letter op e werf ❤️❤️

Peter zei

Wat een warme reactie, Anneke. En ja, een enorme opluchting. Dit was de beste uitslag mogelijk. Jullie ook een mooi vakantie verder en tot aan 't Bûtenstfallaat!

Anoniem zei

Hallo Noud en Peter, goed om te lezen dat er geen uitzaaiingen zijn gevonden. Dat zal jullie enorm hebben opgelucht . De behandeling is vast geen pretje, maar vooralsnog kunnen jullie genieten van deze zomer. Lieve groet, Anneke A

Peter zei

Dank je wel, Anneke. Ja, sinds de uitslag genieten we weer volop. De behandeling is natuurlijk niet echt leuk, maar peanuts in vergelijking met chemo.

Hans zei

Beste Noud en Peter,
Een moment dat even alles stil komt te staan. Een ondiepte op de levenszee. Ik hoop met jullie op genezing. Mijn inspanning hierbij zal zijn dat ik de hulp inroep van het Bergingsbedrijf waar ik in geloof.
Heel veel sterkte samen.

Peter zei

Dank je wel, Hans. Inderdaad, zeker de tijd tussen de diagnose en de uitslag van de scan was niet gemakkelijk. Nu ziet het er allemaal wat beter uit, hoewel de afloop natuurlijk nooit zeker is. Deze week gaan de vervolgstappen komen.

Anoniem zei

Noud, Peter, eerder schreef ik op een ander medium” wat een goed bericht “ en vooral wat een “ opluchting” . Hier geloof ik nog steeds in. Het komt goed.

Anoniem zei

Tjonge dat is een andere zomer dat jullie gedacht hadden. Gelukkig valt devuitslag mee. Veel sterkte met de behandeling.

Groet Monique van Maanen
Monique@pierwestra.nl

Nb wij ook appartement gekocht op Funchal. Het wordt volgend jaar mrt/ april opgeleverd. Ik heb best wat vragen over wonen op Madeira. Mag ik die een keer aan jullie stellen?

Anoniem zei

Bedankt voor de update en terugblik over Nouds lastige situatie. Ziet er in elk geval wat beter uit en Noud met gebit al helemaal. Dank voor jullie bezoek en we rekenen op een gezond weerzien in 2025. Lieve groet Truus en Jelle Groeneveld Alkmaar